UPRVUNL Syllabus 2017 Check JE/AE/Technician Exam Paper Pattern

UPRVUNL Syllabus

Uttar Pradesh Rajya Vidyut Utpadan Nigam Limited (UPRVUNL) has broadcasted notification for UP JE/ AE/ Technician
Syllabus to assist applicants. Now all awaited applicants will be able to download recruitment exam syllabus with JE/AE/Technician Exam Pattern to crack it easily. Ambitious and qualified candidates keep in mind that prepare as according to the details provided on this web page to get sure success. After apply no need to go any other site as info regarding JE, AE & Technician Posts exam is depicted here for all candidates. Guys the time has come to show your talent in exam to recruit. 

Dear zeal and optimistic appliers, details attached to UPRVUNL Syllabus with Exam Paper Pattern are provided below for all the visitors of this post. All the Best in advance to all the candidates to crack the test for available posts and get prosperous and happy life!!

UPRVUNL Syllabus Full Details

Applicants should check this section carefully:
Subject
Syllabus
1.General Hindi
  • History Of India,
  • Indian National Movement,
  • Indian And World Geography,
  • Indian Polity,
  • Economic And Social Development,
  • General Science,
  • Basic Numeracy And Data Interpretation
General Knowledge
  • Basic General Knowledge
  • Famous Personalities
  • World Geography
  • Inventions
  • Honours and Awards
  • Books and Authors
  • World Organisations
  • Indian History
  • Indian Politics
  • Indian Economy
  • Indian Geography
  • Famous Places in India
  • Indian Culture
  • Days and Years
  • General Science
  • Physics
  • Chemistry
  • Biology
  • Technology
  • Sports etc.
Logical Reasoning
  • Visual reasoning
  • Assertion and reasons
  • identifying valid inferences
  • Assumption-Premise-Conclusion
  • Statements and assumptions
  • Identifying Probably true
  • identifying Strong arguments and Weak arguments
  • Cause and Effect
  • Probably false
  • Statements and conclusions
  • Family tree problems
  • Definitely True
  • Definitely False Kind Of Statement
  • Linear Arrangements
  • Matrix Arrangements
  • Puzzles
  • Family Tree Problem
  • Symbol Based Problems
  • Coding And Decoding
  • Sequencing
  • Identifying Next Number In Series Etc.
Engineering Based Questions
  • Quantities and Units
  • Ohm’s Law
  • Series Circuits
  • Series-Parallel Circuits
  • Branch, Loop and Node Analyses
  • Alternating Current and Voltage
  • Inductors
  • RC Circuits
  • RLC Circuits and Resonance
  • Circuit Theorems in AC Analysis
  • Three-Phase Systems in Power Applications
  • Voltage, Current and Resistance
  • Energy and Power
  • Parallel Circuits
  • Circuit Theorems and Conversions
  • Magnetism and Electromagnetism
  • Capacitors
  • Transformers
  • RL Circuits
  • Passive Filters
  • Time Response of Reactive Circuits etc.

Check JE/AE/Technician Exam Paper Pattern: The exam pattern is as follows:
S. No.
Topics Name
No. Of Questions
1
Technical Concerned Subject
150
2
General Knowledge
20
3
Logical Or Reasoning
20
4
General Hindi
10
Total
200

UPRVUNL Solved Paper:


Q1. A certain appliance uses 350 W. If it is allowed to run continuously for 24 days, how many kilowatt-hours of energy does it consume?
A. 201.6 kWh
B. 20.16 kWh
C. 2.01 kWh
D. 8.4 kWh
Ans: A

Q2. A power supply produces a 0.6 W output with an input of 0.7 W. Its percentage of efficiency is
A. 85.7%
B. 42.85%
C. 4.28%
D. 8.57%
Ans: A

Q3. A 6 V battery is connected to a 300  load. Under these conditions, it is rated at 40 Ah. How long can it supply current to the load?
A. 1 h

B. 2,000 h
C. 200 h
D. 10 h
Ans: B

Q4. If you used 600 W of power for 60 h, you have used
A. 36 kWh
B. 3.6 kWh
C. 10 kWh
D. 1 kWh
Ans: A

Q5. If it takes 400 ms to use 12,000 J of energy, the power is-
A. 30 kW
B. 30 W
C. 3 W
D. 300 kW
Ans: A

Q6. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because
A. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
B. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
C. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
D. All of the above
Ans: D

Q7. The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by
A. Lord Minto
B. Lord Chelmsford
C. Sri John Simon
D. E.S. Montague
Ans: C

Q8. The members of the parliamentary committee
A. are appointed by the president in consultation with the prime minister
B. are appointed by the president on the recommendation of the speaker
C. are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
D. both (b) and (c)
Ans: D

Q9. The members of the committees of Parliament are
A. nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
B. nominated by the prime minister
C. appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
D. appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own member
Ans: D

Q10. The parliament can legislate on the subject in the state list
A. if the President issues an order authorizing it to do so
B. if the Supreme Court of India gives authority to the Parliament of India in this regard
C. if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the national interest
D. None of the above
Ans: C

Q11: CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
A. GRR
B. ISS
C. GSS
D. ITT
Ans: B

Q12. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?
A. 26
B. 22
C. 23
D. 20
Ans: D

Q13. Odometer is to mileage as compass is to-
A. hiking
B. Speed
C. needle
D. direction
Ans: B

Q14. Statements: No women teacher can play. Some women teachers are athletes.
Conclusions:
I. Male athletes can play.
II. Some athletes can play.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
Ans: D

Way to Prepare For Exams - Last Minute Study Tips for Exams: Check Now

Way to Get Good Marks in Exam: Check Now

Written Exam Preparation Tips: Check Now

Note: Dear candidates to get more details regarding UPRVUNL Syllabus you must visit Official Link.

Take a Look on Below Table.......

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips

0 comments:

Post a Comment