GATE Previous Year Question Papers With Solutions for ECE, CSE, EEE Civil PDF

Gate Previous Year Question Papers with Solutions

Now candidates who are looking forward about their career, they must know that Graduate Aptitude Test in Engineering (GATE)
is organized every year by Indian Institute of Technology and Indian Institute of Science jointly for admission in various courses such as M.Tech/M.E. /Ph.D in various disciplines.

Large numbers of participants take part in GATE exam in different disciplines such as biotechnology, computer science and information technology, electrical engineering and so on to make career in the dream field by achieving the high marks. It is very important for any candidate to prepare properly for the examination to achieve good scores and top most IIT or IIS at desired place.

On the same place so many necessary information is mentioned for some of the previous year questions with their solutions which you may download to enhance your preparation by the date of exam. Aspirants can also download PDF file of latest sample papers which is available online. Remaining details connected with Gate Previous Year Question Papers With Solutions for ECE, CSE, EEE Civil PDF. Don’t stop on any word and grab all then apply.

Gate Previous Year Question Papers PDF

Have a close look on following questions-

Q1. Which of the following options is the closest in meaning to the phrase underlined in the sentence   below?
It is fascinating to see life forms cope with varied environmental conditions.
(A) Adopt to (B) Adapt to (C) Adept in (D) Accept with
Answer: (B)

Q2. What is the average of all multiples of 10 from 2 to 198?
(A) 90 (B) 100 (C) 110 (D) 120
Answer: (B)

Q3. Who ____ was coming to see us this evening?
(A) you said (B) did you say (C) did you say that (D) had you said
Answer: (B)

Q4. At what time between 6 a.m. and 7 a.m. will the minute hand and hour hand of a clock make an angle closest to 60°?
(A) 6: 22 a. m. (B) 6:27 a.m. (C) 6: 38 a.m. (D) 6:45 a.m.
Answer: (A)

Q5.  What is the next number in the series?
12  35  81  173  357  ___
Answer: 725

Q6.  The major difficulty during welding of aluminium is due to its
(A) High tendency of oxidation (B) high thermal conductivity (C) Low melting point (D) low density
Answer: A

Q7.  The statistics of runs scored in a series by four batsmen are provided in the following table, Who is the most consistent batsman of these four?
Batsman       
Average
Standard deviation
K
31.2
5.21
L
46.0
6.35
M
54.4
6.22
N
17.9
5.90
(A) K  (B) L  (C) M  (D) N
Answer:  (A)

Q8. Find the odd one from the following group:
W,E,K,O             I,Q,W,A                 F,N,T,X              N,V,B,D
(A) W,E,K,O   (B) I,Q,W,A       (C) F,N,T,X        (D) N,V,B,D
Answer: (D)

Q9. While receiving the award, the scientist said, "I feel vindicated". Which of the following is closest in meaning to the word ‘vindicated’?
(A) punished (B) substantiated (C) appreciated (D) chastened
Answer: (B)

Q10. Find the next term in the sequence: 13M, 17Q, 19S, ___
(A) 21W (B) 21V (C) 23W (D) 23V
Answer:  (C)

Q11. Industrial consumption of power doubled from 2000-2001 to 2010-2011. Find the annual rate of increase in percent assuming it to be uniform over the years.
(A) 5.6 (B) 7.2 (C) 10.0 (D) 12.2
Answer: (B)

Q12. Which one of the following is used to convert a rotational motion into a translational motion?
(A) Bevel gears (B) Double helical gears (C) Worm gears (D) Rack and pinion gears
Answer: (D)

Q13. The principle of material removal in Electrochemical machining is
(A) Fick's law (B) Faraday's laws (C) Kirchhoff’s laws (D) Ohm’s law
Answer: (B)

Q14. Some of the nontoxic metals normally found in natural water are
(A) arsenic, lead and mercury (B) calcium, sodium and silver (C) cadmium, chromium and copper (D) iron, manganese and magnesium
Answer: (D)

Q15. The population of a new city is 5 million and is growing at 20% annually. How many years would it take to double at this growth rate?
(A) 3-4 years (B) 4-5 years (C) 5-6 years (D) 6-7 years
Answer:  (A)

Remember: For any type of question or query related to Previous Papers which you wanted to ask then write it in our comment box.


Important Link:

Take a Look on Below Table.......

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips

0 comments:

Post a Comment