UPTET Previous Year Papers Download with Answer in PDF Hindi/ English

UPTET Previous Year Papers

From this article candidates will be get the info about UPTET Previous Year Papers PDF. All eager candidates may download
Previous Year Papers to prepare effectively for upcoming exam of UPTET. Uttar Pradesh Board conducts Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) to select applicants for the posts of class I to V / VI to VIII.


UPTET Previous Year Papers work as a bridge between you and the success. Candidates are advised to follow the content given in study material so that your preparation can be nourished. There are big competitive exam, so you need to well preparation. Dear candidates have one way that is UPTET Previous Year Papers to know well idea about exam.

Optimistic candidates who are eligible & ready to appear in the UPTET exam they must visit UPTET Sample Papers from here to make their preparation easy. It is better to prepare with the assist of UPTET Previous Year Question papers. On this page, we have the Sample Question Papers with Solutions of Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) for all candidates who are now on this web page. Candidates can download the UPTET Previous Papers from below direct links.

Search Now: Government Jobs

From this web page, candidates can visit exam pattern with UPTET Previous Year Papers but for that you will have to read this web page completely with carefully.

Examination Pattern For UPTET (Paper 1 & 2)

Paper I:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics
30
30
5
Environmental Studies
30
30
Total
150
150
Paper II:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics & Science
60
60
5
Social Studies
60
60
Total
210
210
UPTET Sample Paper
Qustion1: Human development is divided into domains such as
1. Physical, cognitive, emotional and social
2. Emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
3. Psychological, cognitive, emotional and physical
4. Physical, spiritual, cognitive and social
Answer: 3


Question 2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on
1. Classical conditioning of learning
2. Theory of reinforcement
3. Operant conditioning of learning
4. Construction of knowledge
Answer: 4

Question 3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
1. Social anxiety
2. Emotional anxiety
3. Stranger anxiety
4. Separation anxiety
Answer: 4

Question 4: Inclusive Education
1. Celebrates diversity in the classroom
2. Encourages strict admission procedures
3. Includes indoctrination of facts
4. Includes teachers from marginalized groups
Answer: 1

Question 5:  Which of the following is an objective question ?
1. Short answer question
2. Open ended question
3. True or False
4. Essay type question
Answer: 3

Question 6: Which of the following is a feature of progressive education ?
1. Instruction based solely on prescribed text-books
2. Emphasis on scoring good marks in examinations
3. Frequent tests and examinations
4. Flexible time-table and seating arrangement
Answer: 3

Question 7: When a child ‘fails’, it means
1. The child has not memorized the answers properly
2. The child should have taken private tuition
3. The system has failed
4. The child is not fit for studies
Answer: 3

Question 8: Navodaya Schools have been established to
1. Increase number of school in rural areas
2. Provide good education in rural areas
3. Complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
4. Check wastage of education in rural areas
Answer: 2

Question 9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by
1. Adopting child-centred pedagogy
2. Encouraging rote learning
3. Adopting frontal teaching
4. Focusing on examination results
Answer: 1

Question 10: A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will
1. Keep him in a class in which, there are many more students of backward background from the cultural viewpoint
2. Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
3. Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his
4. Special needs in view
5. Advise him to take up vocational education
Answer: 3

Question 11: Critical pedagogy firmly believes that
1. the learners need not reason independently
2. what children learn out of school is irrelevant
3. the experiences and perceptions of learners are important
4. the teacher should always lead the classroom instruction
Answer: 3

Question 12: A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question paper’s
1. Content coverage
2. Typology of questions
3. Reliability
4. Validity
Answer: 1

Question 13: School-based assessment is primarily based on the principle that
1. Teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
2. Students should at all costs get high grades
3. Schools are more efficient than external bodies of examination
4. Assessment should be very economical
Answer: 1

Question 14: Learners display individual differences. So a teacher should
1. Provide a variety of learning experiences
2. Enforce strict discipline
3. Increase number of tests
4. Insist on uniform pace of learning
Answer: 1

Question 15: Which of the following is a principle of development?
1. It does not proceed at the same pace for all
2. Development is always linear
3. It is a discontinuous process
4. All processes of development are not inter-connected
Answer: 1

Question 16: Which one of the following is not a prime number?
1. 31
2. 61
3. 71
4. 91
Answer: 4

Question 17: How many of the following numbers are divisible by 132 ? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336
1. 4
2. 5
3. 6
4. 7
Answer: 1

Question 18: Which of the following is a prime number ?
1. 33
2. 81
3. 93
4. 97
Answer: 4

Question 19: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
1. 25
2. 5
3. 75
4. 7
Answer: 1

Question 20: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?
1. 76 kg
2. 5 kg
3. 85 kg
4. Data inadequate
Question 3


Note: Candidates can visit Official Website for more info.

Take a Look on Below Table.......

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips

0 comments:

Post a Comment