UPSC Previous Year Question Papers Prelims with Solutions

UPSC Previous Year Question Papers

UPSC after organize job exam announces Previous Year Question Papers Prelims with Solutions in PDF form to Download them
for free. All capable job seekers can easily download the sample paper/ model paper from official site of Union Public Service Commission through online mode or directly see the content from this post and download everything. From this web page all the suitable and active applicants will be eligible obtain the UPSC Previous last Year Questions Answers after reading the content declared below by the team members of the portal where you are at present. All the best to applicants for result!

Selection Method: Candidates will be selected on the basis of performance in stages such as Pre & Main examination and interview.

UPSC Previous Year Prelims with Solutions:
1. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS

Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)

2. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)

3. Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions
Answer: b)

4. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)

5. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)

6. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)

7. India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit

Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)

8. In India the steel production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)

9. The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)

10. Who/Which of the following is the Custodian of the Constitution of India?
a) The President of India
b) The Prime Minister of India
c) The Lok Sabha Secretariat
d) The Supreme Court of India
Answer: a or d (As per the whims of UPSC!)

11. Consider the following statements:
1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide loan assistance to poor farmers.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the development of water-use efficiency.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b)

12. Consider the following statements
1. The winds which blow between 30 degrees N and 60 degrees S latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rams in North-Western region of India are part of westerlies.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b)

13. With reference to ‘Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (IOR-ARC)’, Consider the following statements:
1. It was established very recently in response to incidents of piracy and accidents of oil spills
2. It is an alliance meant for maritime security only

Which of the following statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer: d)

14. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)

15. In a particular region in India, the local people train the roots of living tree into robust bridges across the streams. As the time passes these bridges become stronger. These unique ‘Living Root Bridges’ are found in
a) Meghalaya
b) Himachal Pradesh
c) Jharkhand
d) Tamil Nadu
Answer: a)

How to Download Prelims Papers With SolutionsFollow this procedure-
  • Participants will have to visit the official website of UPSC that is
  • On the home page see link Prelims Previous Years Question Paper.
  • Enter on this link and wait for few moments.
  • The next page will come up with PDF of papers of last year.
  • Take print out of them to prepare well for exam.

Message: We are saying to all the visitors to visit our web portal time to time to find all the other notification related your search.

Reminder: Dear candidates to download UPSC Prelims Previous Papers you will have to visit this given-

Take a Look on Below Table.......

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips


Post a Comment