IAS Previous Year Question Papers PDF Download in Hindi/ English

IAS Previous Year Question Papers

IAS Previous Year Question Papers in PDF will be available commonly for all candidates to Download in Hindi/ English for
study material type of content. Union Public Service Commission (UPSC) conducts IAS exam two times in a year as applicants are more and more. For the assistance of participants Previous Year Question Papers Prelims with Solutions will be declared to download for free. All job seekers can easily download the sample paper/ model paper from official site of through online mode or directly see the content from this post and download everything. From this web page all the suitable and active applicants will be eligible obtain the IAS Previous last Year Questions Answers after reading the content declared below by the team members of the portal where you are at present. All the best to applicants for result!

Selection Method: Candidates will be selected on the basis of performance in stages such as Pre & Main examination and interview.

IAS Previous Year Question Papers

1. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)

2. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)

3. Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions
Answer: b)

4. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)

5. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)

6. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)

7. India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)

8. In India the steel production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)

9. The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)

10. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)

How to Download www.upsc.gov.in Papers in Hindi/ EnglishFollow this procedure-
  • First of all appliers should visit the official website of UPSC that is www.upsc.gov.in
  • On the home page see link Prelims Previous Years Question Paper.
  • Enter on this link and wait for few moments.
  • The next page will come up with PDF of papers of last year.
  • Take print out of them to prepare well for exam.

Message: We are saying to all the visitors to visit our web portal time to time to find all the other notification related your search.

Reminder: Dear candidates to download IAS Previous Papers you will have to visit this given-
IAS Updates & Preparation Material

Take a Look on Below Table.......

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips


Post a Comment